Skip to main content

Ξεκίνησαν τα πρώτα έργα για τη Σιδηροδρομική Σήραγγα Σεπολίων, πως θα γίνει το έργο

Ξεκίνησε με την εργοταξιακή κατάληψη του χώρου η κατασκευαστική περίοδος για το φιλόδοξο έργο της Σιδηροδρομικής Σήραγγας Σεπολίων. Από την προηγούμενη εβδομάδα άρχισαν να στήνονται οι εργοταξιακές λαμαρίνες στην περιοχή των Σεπολίων στο βόρειο τμήμα του έργου δηλαδή από τις Τρεις Γέφυρες μέχρι την οδό Σιώκου.

 Τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να καταφθάνουν τα μηχανήματα έργου αλλά και το προσωπικό που θα προετοιμάσουν το έδαφος πριν αρχίσει να σκάβεται. Παράλληλα διεξάγονται όλες οι απαραίτητες μελέτες εφαρμογής και στόχος είναι μέσα στο καλοκαίρι, το αργότερο μέχρι το Φθινόπωρο να ξεκινήσει το δύσκολο έργο της υπογειοποίησης.

 Τότε θα ξεκινήσει και μία διετής περίοδος στένωσης των γραμμών και μικρής έκτασης ταλαιπωρίας για τα διερχόμενα τρένα. Στην πλήρη ανάπτυξη του εργοταξίου εκτιμάται ότι θα εργάζονται πάνω από 300 άτομα. Ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η διάνοιξη των σηράγγων. Βασικός κανόνας είναι πως δεν γίνεται να σταματήσει η λειτουργία της γραμμής ούτε για μία ημέρα. Αυτό που θα γίνει είναι να ξεκίνησει το πρώτο όρυγμα να σκάβεται, πρώτα ο δυτικός διάδρομος με την παράλληλα παύση λειτουργίας της μίας γραμμής και η συνέχιση λειτουργίας της άλλης για όλα τα δρομολόγια (υπεραστικά και προαστιακά).

Αυτό θα φέρει μερικές δυσκολίες στην κίνηση των τρένων αλλά το ευτήχημα είναι ότι το μήκος των έργων δεν είναι πολύ μεγάλο (περίπου 3χλμ) και τα δρομολόγια δεν είναι ακόμα πολύ πυκνά.

 ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ Η ΣΤΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥ

Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί είναι το cover&cut. Αυτό σημαίνει ότι θα κατασκευαστεί η πλάκα οροφής και η κατασκευή θα συνεχίσει υπόγεια προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η όχληση. Η διάρκεια κατασκευής του πρώτου διαδρόμου θα περιλαμβάνει δύο γραμμές και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια και διαθέσιμη θα είναι η μία γραμμή.

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής και της εγκατάστασης των Η/Μ συστημάτων (σηματοδότηση, ηλεκτροκίνηση, ETCS) θα παραδοθεί στον ΟΣΕ προκειμένου να αποκατασταθεί η κίνηση και στις δύο γραμμές. Αυτό αν δεν έχουμε καθυστερήσεις θα μπορεί να γίνει περίπου στα μέσα του 2021.

 Στη συνέχεια θα διακοπεί η κυκλοφορία της επίγειας ανατολικής γραμμής αλλά χωρίς πλέον να επηρεάζει την κίνηση των τρένων και θα αρχίσει να σκάβεται ο ανατολικός διάδρομος, μία δεύτερη σήραγγα με επίσης δύο γραμμές.

Επίσης και εδώ αν δεν παρουσιαστούν καθυστερήσεις θα παραδοθεί το 2023, ολοκληρώνοντας το έργο της υπογειοποίησης. Στην τελική του μορφή η ανατολική σήραγγα θα εξυπηρετεί μόνο προαστιακά τρένα και η δυτική τα υπεραστικά.

Το έργο κατασκευάζει η Κ/Ξ ΙΝΤΡΑΚΑΤ-Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ. Συνολικά 2,36χλμ τετραπλής γραμμής θα γίνει ανισόπεδο εκ των οποίων 1.910 μέτρα υπόγειο. Το τμήμα βόρεια του σταθμού της Αθήνας γίνεται πλήρως ανισόπεδο και με 4 γραμμές μέχρι το ΣΚΑ προκειμένου να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες. Αντίθετα το τμήμα Αθήνα-Πειραιάς παραμένει με ισόπεδες διαβάσεις σε καίρια σημεία (Λεύκα, Ρέντης, Ταύρος).

 Οι σημερινές γραμμές θα μετατραπούν σε ένα συνεχόμενο γραμμικό πάρκο και οι ισόπεδες διαβάσεις θα πάψουν επιτέλους να είναι επικίνδυνες και κάποιες φορές θανατηφόρες.

 Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Comments

Popular posts from this blog

Ο σταθμός του προαστιακού της Κορίνθου μια βροχερή μέρα

25/01/2019 Μια βροχερή μέρα του χειμώνα με τις συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε στο σταθμό της Κορίνθου. Για να σταθείς στις αποβάθρες πρέπει να έχεις ανοικτή την ομπρέλα σου γιατί τα στέγαστρα όλα στάζουν. Στις καρέκλες αναμονής δεν μπορείς να καθίσεις γιατί τα πάντα είναι βρεγμένα. "Βρέχει" ακόμα και στον υπόγειο διάδρομο με αποτέλεσμα το πάτωμα να είναι ολισθηρό και να κινδυνεύει κάποιος να γλιστρήσει. Αυτό συμβαίνει όσα χρόνια θυμόμαστε τον σταθμό της Κορίνθου. Πού είναι οι εργασίες συντήρησης του ΟΣΕ; Οι εικόνες μιλούν απο μόνες τους.. Τα συμπεράσματα δικά σας...

Έφτασε η μέρα που ο Πειραιάς μετατρέπεται σε αφετηρία των δρομολογίων προς Αεροδρόμιο και προς Κιάτο.

1 η  Φεβρουαρίου 2018 Για τους επιβάτες, οι οποίοι μετακινούνται μεταξύ του σταθμού Κιάτο και του Αεροδρομίου, υπάρχει  μετεπιβίβαση  (χωρίς αναμονή) στο σταθμό Κάτω Αχαρναί, με πρόβλεψη για μετεπιβίβαση στο σταθμό Άνω Λιόσια, μετά την ολοκλήρωση των έργων από τον ΟΣΕ σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ http :// www . trainose . gr / unassinged /δελτίο-τύπου-30-01-2018-απευθειασ-δρομολογια/ Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουμε στη λέξη μετεπιβίβαση, η χρήση της οποίας δεν είναι καθόλου τυχαία. Σύμφωνα με την εταιρεία, σε όλο το δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν υπάρχουν ανταποκρίσεις αλλά μετεπιβιβάσεις. Μετεπιβίβαση λοιπόν και όχι ανταπόκριση γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορούν να δικαιολογήσουν τις αμέτρητες φορές που ο κόσμος έχει παραμείνει στον σταθμό Κάτω Αχαρναί γιατί το τρένο από το αεροδρόμιο άργησε και δεν πρόλαβαν να πάρουν τρένο με προορισμό το Κιάτο. Τι εστί «Κάτω Αχαρναί»; Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους. Είναι ένας σταθμός χωρίς καμία υποδομή για αναμονή.

3 εικόνες ντροπής από το σταθμό Νερατζιώτισσα του Προαστιακού

Ενώ η ιδιωτική ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο κρατικός ΟΣΕ βρίσκονται σε  συνεχιζόμενη διαμάχη , οι επιβάτες του Προαστιακού της Αθήνας εξακολουθούν να λαμβάνουν κακές υπηρεσίες που δεν αρμόζουν σε μέσο μαζικής μεταφοράς μίας ευρωπαϊκής χώρας. Οι τρεις παρακάτω φωτογραφίες βγήκαν μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς σε έναν από τους σταθμούς του Προαστιακού σιδηρόδρομου με τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση, την Νερατζιώτισσα. Πρόκειται ωστόσο για μία εικόνα που παραμένει απαράλλακτη εδώ και πολλούς μήνες ή και χρόνια χωρίς ποτέ ο διαχειριστής της υποδομής, ο ΟΣΕ ή η εταιρεία που πραγματοποιεί τα δρομολόγια, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ να έχουν παρέμβει. 1.  Το ρολό που «κόβει» κεφάλια Κατά τον τελευταίο μήνα, σε 3 διαφορετικές επισκέψεις μας στο σταθμό της Νερατζιώτισσας, είδαμε τρεις διαφορετικούς επιβάτες να χτυπούν το κεφάλι τους στο συγκεκριμένο σιδερένιο πτυσσόμενο ρολό πόρτας που βρίσκεται στο κεφαλόσκαλο της σκάλας που συνδέει τις αποβάθρες του Προαστιακού με τις αποβάθρες του ΗΣΑΠ.